Zwanger, een allergie, intolerantie of gluten?

Zwanger, een allergie, intolerantie of gluten?

Zwanger? 

Zwangere dames krijgen tijdens het eerste bezoek aan de kraamvrouw of gynaecoloog direct te horen dat zij kaas gemaakt van rauwe melk tijdens je zwangerschap beter kunnen mijden. Deze kaas zou namelijk de Listeria Monocytogenes bacterie kunnen bevatten. Dat is voor de ongeboren baby een gevaarlijke bacterie die bij een infectie vervelende gevolgen zou kunnen hebben. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of zelfs het overlijden van de baby voor de geboorte. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Nou, ik kan u zeggen dat er dames zijn die direct de kaas afzweren. En dat is nergens voor nodig. Er is nog zoveel kaas om tijdens de zwangerschap van te genieten.

De Listeriosis of Listeria komt voor in de grond, water en bepaalde diersoorten als koeien, schapen en gevogelte en verplaatst zich op diverse manieren. Het kwaadaardige beestje kan niet meer leven wanneer de zuurgraad in de kaas is gestegen en de PH-waarde is gedaald. En dat is na 60 dagen het geval! Dus, gepasteuriseerd is bijna altijd goed en kaas van 60 dagen of ouder altijd! In principe staat bij elke kaas op onze site de JA!-of-NEEN!-vermelding onderaan de pagina. En in de winkels weten de medewerkers van de hoed, de rand en de Listeria.

Een intolerantie?

Lactose-intolerantie. Het immuunsysteem is niet betrokken bij voedingsintolerantie. Lactose is melksuiker dat door invloed van bacteriĆ«n wordt omgezet in melkzuur. Na een natuurlijke rijping van 4 maanden is alle lactose in kaas omgezet en is kaas geschikt voor consumptie door mensen met een lactose-intolerantie. Bij kaas met een natuurlijke rijping vindt plaats bij temperaturen hoger dan 12 graden. Voor kaas uit de supermarkt geldt dat dus niet tenzij uitdrukkelijk vermeld! U moet lactose-intolerantie dus niet te verwarren met koemelkallergie! Bij een lactose-intolerantie ontbreekt het enzym lactase waardoor iemand klachten krijgt.

Een koemelkallergie?

Als u een melkallergie hebt, dan zijn de melkeiwitten de allergenen die een reactie van het immuunsysteem veroorzaken. Het lichaam maakt dan antistoffen aan waardoor klachten kunnen optreden. Er bestaan echter onderzoeken die erop wijzen dat biologisch-dynamische melk, van gehoornde koeien, klachtenvermindering oplevert.  In het geval van koemelkallergie raadt Betty echte boter aan en kaas van buffels aan of de Remekerkaas van De Groote Voort. Echte boter bestaat alleen uit melkvet en wordt door mensen met een melkallergie goed verdragen.

Gluten?

Kaas, melk en boter bevatten geen gluten.  Wanneer kaas gewassen is in bier of met bier is bereid kan dat wel zo zijn. Hetzelfde geldt voor kaas waarin broodkruim of Calvados is verwerkt.