Portfolio Category: Iberisch schiereiland

Azeitao

Queijo da Azeitao Een producent van de Serra da Estrela verhuisde voor de liefde naar Setubal. Hij begreep al snel dat kazen met het formaat van de Serra da Estrela, voor de stadse tweeverdieners van Lissabon te groot zou zijn. Daarom creëerde hij de kleine vegetarische Azeitao. Verleidelijk, voluptueus zuivel onder een licht-gewassen korst. Deze…
Lees verder

Ilha Branca

Ilha Branca Een op de Goudse kaas geïnspireerde kaas van 18 maanden die gemaakt is uit rauwe koemelk en met dierlijk stremsel, afkomstig van de Azoren. de Nederlandse zeevaarders stuitten, tijdens hun ontdekkingsreizen, op de Azoren, het warmere, vochtiger klimaat en de groenheid verleidden de zeelui daar te blijven en het boerenvak te verkiezen boven…
Lees verder

Queijo da Serra da Estrella

Queijo da Serra da Estrella Deze kaas mag eigenlijk wel één van Portugal's gastronomische hoogtepunten genoemd worden en is traditioneel, gewikkeld in kaasdoek. De productie van deze rauwmelkse, lepelbare kaas van schapenmelk uit de regio Serra da Estrella (oost Portugal) is aan zeer strikte regels gebonden en wordt meestal in de maanden november tot maart geproduceerd. Ook…
Lees verder

Castelo Branca

Castelo Branca Een rauwmelkse schapenkaas met een gemiddeld gewicht van rond de 900 gram, uit Branca, een gebied in het midden van Portugal. Het is in deze contreien de gewoonte om kaas te stremmen met de gedroogde stampers bloem van de kardoen (een aan de artisjok verwante distel). Dat  doet namelijk precies hetzelfde als het…
Lees verder