Portfolio Category: Frankrijk half/harde kazen

Tomme aux raisins

Tomme de Savoie aux raisins Tomme is eigenlijk een verzamelnaam voor kleine kazen die gemaakt worden op kleine Franse boerderijen-kaasmakerijen. De naam komt wellicht van het Latijnse ‘tomus’, dat plak, stuk of brok betekent. In die dagen, (mooi begin!) besloten sommige boeren/kaasmakers in de regio Rhône-Alpes om de uitgeperste druiven van hun wijngaard te gebruiken om hun…
Lees verder

Salers

Salers Een Alpage kaas uit de Cantal of de Auvergne, gemaakt van rauwe melk van de Salerkoeien. Dit robuuste donkerbruine vee geeft weinig melk maar is zeer rijk aan mineralen. Bovendien grazen ze ook nog eens in een vulkanisch gebied in de bergen, dat mineralen op mineralen oplevert. Gedurende de periode van 15 april tot 15 november,…
Lees verder

Mimolette

Mimolette of 'Boule de Lille' Een oranjekleurige (door Anatto) kaas van gepasteuriseerde koemelk uit Nord-Pas-de-Calais in Frankrijk die tot twee jaar oud wordt en die vergelijkbaar is met de Nederlands Commissiekaas. Deze Commissie kaas is ooit door een fout ontstaan, waarbij teveel Caroteen aan de melk werd toegevoegd. De kaas werd zeer oranje en de…
Lees verder

Comté AOC/AOP

Comté AOC/AOP Het rauwemelkse Franse broertje van de Zwitserse Gruyère komt uit de regio Franche-Comté de kaas heeft al sinds 1958 een AOC keurmerk. De koeienrassen Montbéliarde en Simmentaler of een kruising van beide soorten leveren de melk wanner ze op de bergen grazen. Bij onze Comté van Marcel Petite geschiedt de rijping in een…
Lees verder