Portfolio Category: Frankrijk half/harde kazen

Tomme aux raisins

Tomme de Savoie aux raisins Tomme is eigenlijk een verzamelnaam voor kleine kazen die gemaakt worden op kleine Franse boerderijen-kaasmakerijen. De naam komt wellicht van het Latijnse ‘tomus’, dat plak, stuk of brok betekent. In die dagen, (mooi begin!) besloten sommige boeren/kaasmakers in de regio Rhône-Alpes om de uitgeperste druiven van hun wijngaard te gebruiken om hun…
Lees verder

Salers

Salers Een Alpage kaas uit de Cantal of de Auvergne, gemaakt van rauwe melk van de Salerkoeien. Dit robuuste donkerbruine vee geeft weinig melk maar is zeer rijk aan mineralen. Bovendien grazen ze ook nog eens in een vulkanisch gebied in de bergen, dat mineralen op mineralen oplevert. Gedurende de periode van 15 april tot 15 november,…
Lees verder

Mimolette

Mimolette of 'Boule de Lille' Een oranjekleurige (door Anatto) kaas van gepasteuriseerde koemelk uit Nord-Pas-de-Calais in Frankrijk die tot twee jaar oud wordt en die vergelijkbaar is met de Nederlands Commissiekaas. Mimolette wordt niet geplastificeerd. De kaasmijt, die typisch is voor Mimolette, snoept zich een weg door de korst, maakt die poreus en laat poeder…
Lees verder

Bethmale

Bethmale Bethmale is een gemeente in het Franse departement Ariège en telt 96 inwoners, maar dat kunnen er ook een paar meer of minder zijn. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Saint-Girons. Met een oppervlakte van 32 km² betekent dat 3 inwoners per km². Er wonen meer koeien, geiten en schapen dan mensen!…
Lees verder