Portfolio Category: België

Achelse Blauwe

Achelse Blauwe Wat ruim twintig jaar geleden het licht zag als 'Grevenbroecker Kaas' werd, na het winnen van de prestigieuze Caseus Award in Lyon in 2009, omgedoopt in Achelse Blauwe. De jury vond dat Peter Boonen uit Hamont-Achel beter een makkelijker naam kon bedenken voor de door hem gemaakte blauwader. In een voormalig klooster uit…
Lees verder

Herve

Herve Een oorspronkelijk Belgisch-Limburgse kaas die sinds de 15e eeuw gemaakt wordt in het land van Herve. (Herve lag tot 1795 in het hertogdom Limburg). Het vierkante kaasje heeft een indringende geur en wordt daarom ook wel Herfse of Limburgse stinkkaas genoemd. In Maastricht en omstreken wordt deze kaas 'Rommedou' genoemd. Een samenvoeging van het zuid-Limburgse…
Lees verder

Wijnendale

Wijnendale Wijnendale is een streekkaas uit de ommelanden van Brugge, een regio die nauw verbonden is met het tijdperk van overvloed en weelde van de hertogen van Bourgondië. De hertogin van Bourgondië had namelijk de gewoonte haar jachtpartijen te organiseren op het Belgisch domein van het kasteel van Wijnendale, waarnaar de kaas is genoemd. De…
Lees verder

le Bailli au vin blanc

le Bailli au vin blanc Het woord Bailli betekent zoveel als 'deurwaarder!' Zou dat te maken gehad hebben met het melkquotum of met financiële zorgen? Of hield de deurwaarder wel van een glaasje wijn? Dit romige, stevige roodflora-kaasje met ziltige tonen van ongepasteuriseerde koemelk uit Soignies (Vlaams = Zinnik) ten zuidwesten van Brussel, is gemaakt op…
Lees verder