Wrångebäck

Print Friendly, PDF & Email

Wrångebäck Ost

Almnäs registreerde het merk Wrångebäck Sweden op 8 april 1889, waardoor het Zweden's oudste geregistreerde kaasmerk werd. Elke ronde kaas die sinds die tijd is geproduceerd, draagt ​​in de zijkant de afdruk Wrångebäck Sweden.

Wrångebäck-kaas wordt gemaakt van gethermiseerde rundermelk.

Na een productiepauze werd in 2008 en met hulp van de 82-jarige ex-medewerker Hans Stiller, de productie van Wrångebäck-kaas opnieuw opgepakt volgens het originele Almnäsrecept en -methode. De houten planken werden uit de oude opslag gehaald en in de nieuwe opslagfaciliteit gebruikt. De oorspronkelijke bacteriecultuur die nog in de planken leefde, vestigde zich in de nieuwe Wrångebäckkazen waardoor de authentieke historische smaak gebleven is. De bacterieculturen zijn minstens 150 jaar oud. Een Wrångebäckkaas weegt ongeveer 10 kilo en is 31 centimeter in doorsnee. Tot 1961 was  de korst van de kaas met was behandeld, maar voor de Wrångebäckkaas van tegenwoordig heeft men ervoor gekozen het oppervlak met zout water te wassen op dezelfde traditionele methode die voor Almnäs Brick gebruikt wordt.

In de klassieke Zweedse literatuur wordt Wrångebäck beschreven als het archetype van de grote Zweedse Manorkaas. Het aroma is een beetje pikant, waarbij u de grasachtige, melkachtige geur van een warme koeienschuur in gedachte moet houden.

Wrångebäck Ost heeft een prachtige, frisse, complexe umami-smaak, en het mondgevoel is glad, fondant-achtig en romig. De leeftijd is tussen 18 en 30 maanden.

Is Wrångebäck Ost geschikt voor zwangere dames? JA!