Wilde Weidekaas

Print Friendly, PDF & Email

Wilde Weidekaas

Wilde Weide is een 48+ boerenkaas die door Jan en Roos van Schie wordt geproduceerd op een kleine boerderij op een eiland in de Kagerplassen in Zuid-Holland; de Zwanburgerpolder. Wilde Weidekaas wordt het hele jaar door gemaakt, maar de smaak en het uiterlijk kunnen variëren afhankelijk van het seizoen waarin de kaas wordt gemaakt. Het rijpen duurt minimaal 6 maanden.

Deze harde, ongepasteuriseerde, 'oorspronkelijke' kaas van Montbéliarde-koeien heeft een strogele kleur met kleine goed gevormde 'ogen' en spikkels van melkkristallen. Het Wilde Weidesmaakprofiel is romig en mild, met tonen van hazelnoot. De Montbéliardekoeien geven weliswaar minder, maar wel heel rijke melk. 

wilde-weideDe koeien worden in de ochtend en tegen de avond op het eiland gemolken. Met een motorboot of motorvlet wordt er dus ’s ochtends vroeg met lege melkbussen uitgevaren en men komt met volle melkbussen terug. De tijd is belangrijk, want om 8.00 uur ’s morgens is de melkwagen er en moeten de melkbussen mee. ’s Avonds is het weer hetzelfde liedje. In de zomer wordt het gras gemaaid en als hooi naar de boerderij gevaren. In het najaar moeten er greppels gegraven worden om het land langer droog te houden, zodat de koeien tot half of zelfs eind oktober op het eiland kunnen blijven. Het eiland is een feest van gras, bloemen en kruiden! Als de koeien weer op stal staan moet de mest wekelijks of om de paar dagen naar het eiland worden gevaren en uitgestrooid. Het boerenvak op het eiland is arbeidsintensief ondanks de mechanisering want om op het eiland te komen blijft de boot onvermijdelijk. Melkmachines, bulkwagens voor melk en voer, tractoren om het land te bewerken maar ook het bezoek, alles gaat er per boot heen en weer terug, Het maakt het werken op deze zgn. vaarboerderij er niet makkelijker op.

Er zijn overigens nog drie producenten van Wilde Weidekaas, allemaal uit het Groene Hart, maar bijna de hele productie van deze familie van Schie wordt door l'Amuse verkocht.

Is deze kaas geschikt voor zwangere dames? JA!