Wijnendale

Print Friendly, PDF & Email

Wijnendale

Wijnendale is een streekkaas uit de ommelanden van Brugge, een regio die nauw verbonden is met het tijdperk van overvloed en weelde van de hertogen van Bourgondië. De hertogin van Bourgondië had namelijk de gewoonte haar jachtpartijen te organiseren op het Belgisch domein van het kasteel van Wijnendale, waarnaar de kaas is genoemd.

De geschiedenis van Wijnendale als ambachtelijk gemaakte kaas begint officieel pas in 1930 maar is al eeuwen oud. Deze half-harde rode natuurkorstkaas is van oorsprong afkomstig uit Wijnendale. Er wordt gefluisterd dat het (nog steeds geheime) recept voor Wijnendalekaas bedacht is door Pater Joseph (daarom is er vast een kerk naar hem vernoemd; de Pater Josephkerk!). Sinds 1930 echter wordt deze kaas helaas niet meer in Wijnendale geproduceerd. De productie is overgenomen door de kaasfabriek in Passendale waar ook de kaas van die naam gemaakt wordt. De reden waarom de kaasproductie verplaatst is, is onbekend maar kan te maken hebben met de productiemethode, deze is namelijk bijna gelijk.

De productie van deze zachte Belgische kaas is eigenlijk vrij eenvoudig:  de gepasteuriseerde melk die gebruikt wordt is zachte koemelk uit de omgeving. Het 'binnenland' van België bestaat voor een groot deel uit bossen waardoor het gras daar een heerlijke smaak heeft. De wei wordt gescheiden en verwerkt tot een puddingachtige substantie. Daarna wordt de kaas in de vorm gegoten. Vervolgens doen de pers en het pekelbad hun werk. De kaas wordt gewassen en daarna gedurende  4 tot 8 weken gerijpt. Door het rijpen krijgt de kaas zijn zeer herkenbare aroma. Deze is nogal overheersend en toch is de kaas in zijn smaak slechts licht pikant en bevat lichte tonen van noten. De nasmaak is mooi zuiver en vooral erg romig. Een heerlijk stukje kaas om te combineren bij een mooi glas bier of wijn. Met recht een weldoener op een kaasplank!

Is Wijnendale geschikt voor zwangere dames? JA!