Wijnendale

Print Friendly, PDF & Email

Wijnendale

Wijnendale is een streekkaas uit de ommelanden van Brugge, een regio die nauw verbonden is met het tijdperk van overvloed en weelde van de hertogen van Bourgondië.

De geschiedenis van Wijnendale als ambachtelijk gemaakte kaas begint officieel pas in 1930 maar is al eeuwen oud. Er wordt gefluisterd dat het (nog steeds geheime) recept voor Wijnendalekaas bedacht is door Pater Joseph (daarom is er vast een kerk naar hem vernoemd; de Pater Josephkerk!). Sinds 1930 echter wordt deze kaas helaas niet meer in Wijnendale geproduceerd. De productie is overgenomen door de kaasfabriek in Passendale waar ook de kaas van die naam gemaakt wordt.

Voor de productie van deze zachte Belgische kaas wordt gepasteuriseerde melk gebruikt . De kaas wordt gewassen en daarna gedurende  4 tot 8 weken gerijpt. Door het rijpen krijgt de kaas zijn zeer herkenbare aroma. De kaasis in zijn smaak licht pikant en bevat lichte tonen van noten. De nasmaak is mooi zuiver en vooral erg romig. Een heerlijk stukje kaas om te combineren bij een mooi glas bier of wijn.

Zwangerproof.