Valdeon

Print Friendly, PDF & Email

Deze bijzondere blauwaderkaas is gemaakt uit een mix van gepasteuriseerde koeien-, schapen- en geitenmelk, komt uit Noord-Spanje ( Picos gebergte)en smaakt elk seizoen weer anders. De reden van gebruik van meerdere melksoorten was, dat wanneer bijvoorbeeld de schapen droog stonden vanwege het lammeren, was er toch nog geitenmelk en koemelk om kaas van te maken. Dat betekent ook dat de kaas ieder seizoen een andere smaak zal hebben.

De kaas wordt gerijpt in Plataan-bladeren, in tegenstelling tot de rauwemelkse Cabrales die dat niet mag. De bacteriën in de kaas en de bladeren werken elkaars’ bederf in de hand . Desondanks wordt Valdeon ( spreek uit Baldeon) vaak verward met de Cabrales D.O.C. Deze is echter vele malen pittiger.

De smaak van Valdeon is te omschrijven als aards, behoorlijk pikant, zeer romig van structuur wanneer meer schaap of koemelk, wat zoeter wanneer meer geitenmelk.

Er zijn verschillende producenten van deze kaas, die al meer dan 35 jaar geproduceerd wordt. De blauwschimmel wordt aan de melk toegevoegd en pas na doorspiezen van de wielen ontwikkelt de penicillum zich, eerst in de zuurstof gangen en dan door de luchtbelletjes in de kaas. De rijping is vanaf 4 maanden, soms kom je ze ook van 9 maanden tegen. Vetpercentage is 45+.