Tomme aux raisins

Print Friendly, PDF & Email

Tomme de Savoie aux raisins

Tomme is eigenlijk een verzamelnaam voor kleine kazen die gemaakt worden op kleine Franse boerderijen-kaasmakerijen. De naam komt wellicht van het Latijnse ‘tomus’, dat plak, stuk of brok betekent.

In die dagen, (mooi begin!) besloten sommige boeren/kaasmakers in de regio Rhône-Alpes om de uitgeperste druiven van hun wijngaard te gebruiken om hun uit rauwe koemelk gemaakte Tomme de Savoie te affineren (rijpen).

Een Tomme van ongeveer een maand oud wordt in een gesloten vat met druivenmost of pulp gelegd. Door de gisting ontstaat warmte waardoor de kaas lichtjes krimpt en de smaak van de most volledig opneemt. De kaas verblijft zo'n 2 tot 3 weken in dit restant van die uitgeperste maar nog vochtige druiven.

De kaas kan pas na het oogsten en persen van de druiven voor de wijn, gemaakt en verkocht worden. Het eten van de korst kan wel, maar wordt afgeraden vanwege de aanwezigheid van de pulp erin. De smaak is mild, aards, met een licht zoetje, en dankzij de pulp een subtiel fruitige hint.

Nota Bene: De naam 'Marc' in de naam wordt in soms zeer ten onrechte gebruikt. Marc is een distillaat van de vergiste restanten van uitgeperste druiven inclusief hun steeltjes en pitten en heeft een alcoholpercentage dat kan oplopen tot 50%.

Kan  Tomme de Savoie aux raisins door zwangere dames genuttigd worden? NEEN!