Tjongerkaas

Print Friendly, PDF & Email

Tjongerkaas

Tjongertjonger, wat een heerlijke kaas!

Tjongerkaas is vernoemd naar een riviertje in zuidwest Friesland, waar de boerderij van Boer Bart aan grenst. Hij houdt Jersey koeien voor de melk. De koeien zijn zomer en winter buiten. Alleen wanneer het buitensporig koud is, gaan ze naar de potstal. De koeien eten alleen gras en hooi, geen granen of maïs. Bart(ele) is nu bezig om de horens niet meer af te knippen maar gewoon te laten groeien.

De rijke melk van zijn koeien gaat gekoeld naar Molenschot in Brabant, waar de firma Bastiaansen er een biologische, gepasteuriseerde kaas van maakt die vegetarisch is gestremd en met een natuurkorst. In de vochtige rijpingsruimte ontwikkelt zich eerst een roodflora, waarna een witte gist de korst bedekt.

Het fluweelzachte saffraangele zuivel heeft een diepe, fruitige en nootachtige smaak. Minimaal 18 weken gerijpt is deze kaas jong belegen met een karaktervol 50+ smaakprofiel.

Deze kaas is vegetarisch en biologisch

Onder de noemer 'Bastiaansen van de Boer' is de kaasproductie van Boer Bart, 'de Tjonger', van start gegaan. De kaas mochten we laten proeven tijdens de Wineprofessional van januari 2018. en de reacties waren lovend!

De 'Bastiaansen-van-de-Boerkazen' zijn ontstaan door het perfecte samenspel tussen boer en kaasmaker. De boer zorgt voor optimaal goede melk, met de allerbeste smaak en de kaasmaker maakt er, met zijn vakmanschap, een bijzondere kaas van". En jawel, dat is gelukt!

De koeien van Boer Bart worden door middel van een mobiele melkmachine in de weide gemolken. De Tjonger-12 kilo-variant die l'Amuse aanbiedt heeft een bijzondere uitstraling door de letters van de kaasmakers in de zijkant. De Tjonger van 5 maanden ligt inmiddels in onze winkels.

Is Tjongerkaas geschikt voor zwangere dames? JA!