Taleggio Bio

Print Friendly, PDF & Email

Taleggio Bio

Een Italiaanse gewassenkorstkaas uit Taleggio in de Val Taleggio, nabij Bergamo in Lombardije. Taleggio heeft een beschermde oorsprongsbenaming (Denominazione di Origine Protetta) en wordt al sinds de 11e eeuw gemaakt. De kaas werd vroeger in de herfst en winter gemaakt en de naam schijnt afkomstig te zijn aan het woord 'moe' in het lokale dialect. Het was tenslotte voor de koeien een eind lopen vanuit de heuvels terug naar de stal! Tegenwoordig wordt de kaas ambachtelijk maar ook industrieel geproduceerd. Taleggio heeft meestal een vierkante vorm van ongeveer 20 cm, maar is soms ook groter. De donker-oranjeroze korst van de kaas is als ze jong is, vrij dun, maar wordt bij langere rijping dikker, met donkere groeven. Er mogen in Taleggio geen scheuren in zitten. De boeren-Taleggio is natuurlijk veel rijker in smaak dan de fabrieksmatig gemaakte kazen. Dus, opletten!

Kaas-met-Vermouthcombinatie. Mulassano Extra dry: Pas zeer recentelijk verkrijgbaar buiten Café Mulassano in Turijn. Hun recept is al meer dan 100 jaar oud De witte wijn wordt op smaak gebracht met de eigen essences die getrokken zijn uit verse kruiden. Heerlijk kruidig en keurig in Balans!

Kaas-met-theecombinatie. Darjeeling van Dilmah: Zet de thee met gefilterd water of Spa blauw en op 90 graden om de mond te schonen. Serveer de thee in een wijnglas waarin alle aroma's goed los kunnen komen. Bovendien oogt het veel leuker dan een theeglas met oor. Door de thee is de mond warm; De kaas komt als het ware in een gespreid bedje!  Boter en aromatisch! Ook hier zou 1+1 best eens 3 kunnen zijn.

Is Taleggio geschikt voor zwangere dames? JA! Als ze van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn!