Queijo da Serra da Estrella

Print Friendly, PDF & Email

Queijo da Serra da Estrella

Deze kaas mag eigenlijk wel één van Portugal's gastronomische hoogtepunten genoemd worden en is traditioneel, gewikkeld in kaasdoek. De productie van deze rauwmelkse, lepelbare kaas van schapenmelk uit de regio Serra da Estrella (oost Portugal) is aan zeer strikte regels gebonden en wordt meestal in de maanden november tot maart geproduceerd. Ook de rijpingsperiode voldoet aan de specifieke norm en moet minstens dertig dagen duren. Om te stremmen wordt gebruik gemaakt van kardoen. (Cynara cardunculus).  De smaak van deze kaas is werkelijk fantastisch; romig, boterig, vol en pikant.

Voordat u de kaas kunt uiteten, snijdt u de bovenkant van de kaas af. De deksel als het ware. Zo kunt u de romige kaas er, alleen of met vrienden, uit lepelen. Als de Serra da Estrella wat rijper wordt, is hij minder zacht van binnen.

Is Queijo da Serra da Estrella geschikt voor zwangere dames? Neen!

RECEPT:

Uitgeholde Serra da Estrelakaas met pasta en spinazie

  • Lepel het kaasje meer dan half leeg. De deksel hebt u bewaard!
  • Voorverwarm de oven op 180 graden.
  • Kook pasta (1 kop) net niet gaar.
  • Roerbak 300 gr.  spinazie in wat olijfolie met fijngesnipperd knoflookteentje.
  • Rooster 75 gram pijnboompitjes tot ze beginnen te geuren.
  • Vermeng dit met de pasta en de spinazie en vul de bijna lege kaas met dit mengsel en doe het deksel er op.
  • Plaats 15 à 20 minuten in een ovenschaaltje op 180 graden.

Eet smakelijk!