Remeker, Pril, Rijp en Olde

Print Friendly, PDF & Email

Remeker, Pril, Rijp en Olde

Al sinds ergens rond 1600, wordt de grond van de boerderij beheerd door familie Van de Voort. De grond ligt aan de eeuwenoude Postweg, precies waar deze weg de Lunterse beek kruist.

De familienaam “Van de Voort” is ontstaan uit deze kruising, omdat een 'voort' een doorwaadbare plaats in een beek is of was. De huidige boerderij is door Peter in 1925 voor zijn zoon Jan Dirk, die in dat jaar trouwde, gebouwd. In 1926 werd er een zoon geboren, die Peter genoemd werd en weer de vader is van Jan Dirk, de huidige boer op 'De Groote Voort', die ook weer een zoon heeft die… Peter (natuurlijk!) heet.

Alleen melk van de eigen Jerseykoeien wordt gebruikt om de Remekerkaas te maken. Zij verwerken de melk rauw, er wordt biologisch gewerkt, en het weinige zout dat gebruikt wordt is Keltisch zeezout. De eigen Ghee dient als korstdekmiddel, een vinding die hen de Ekoland Innovatieprijs opleverde.

  • Remeker Pril is de natuurkorstkaas, die ongeveer 3 maanden is gerijpt. Deze kaas heeft verrassend veel smaak en structuur.
  • Remeker Ryp is de meest verkochte kaas. De invloed van de natuurlijke korst en flora van het eigen pakhuis doen hun werk. De Remeker Ryp rijpt 8 tot 9 maanden om de volle smaak te bereiken.
  • Olde Remeker heeft ook  een natuurkorst. Door de lange rijping van 10 tot 12 maanden  en de werking van het microklimaat in het pakhuis, heeft deze kaas een heel eigen smaak gekregen. De kaas blijft uitstekend snijdbaar en de smaak is complex sterk, maar zuiver. Het is zonder meer één van de de meest bijzondere kaas die we bij l'Amuse in huis hebben!

Door de melk en de wrongel niet te thermiseren of te pasteuriseren, maar rauw te verwerken, blijft alles onder de temperatuur van de melk uit de uier (= 38 graden) en blijven de enzymen, die van nature aanwezig zijn in de melk, behouden. Ze kunnen dan hun belangrijke rol spelen in de rijping. Dat is duidelijk te proeven doordat de smaak van deze rauwemelkse kaas na het doorslikken, lang in de mond blijft hangen.

De natuurlijke werkwijze in de gehele keten geeft de smaak. Het is vooral een kwestie van weglaten. Er wordt geen kunstmest en ook geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Er is geen sprake van  onthoornen, enten, ontwormen, verpompen, antibiotica, rantsoen bewerken, synthetische vitamines, krachtvoer, pasteuriseren, homogeniseren, ontromen, bactofugeren, thermiseren, calciumchloride, salpeterzuur of overmatig synthetisch geraffineerd zout  bij Van de Voort..
Op deze manier heeft de melk de kans om in de kaas te laten zien hoe lekker melk echt is. Rauwe melk mag helaas niet verkocht worden in winkels, rauwemelkse kaas gelukkig wel.

Geschikt voor zwangere dames? JA