Reblochon fermier AOP

Print Friendly, PDF & Email

Reblochon fermier AOP

Reblochon fermier werd vroeger stiekem door de boer gemaakt omdat hij tot na de controle wat melk in de koe liet. De boer moest namelijk een proportioneel deel aan de landeigenaar afstaan. Na het vertrek van de controleurs werd het vee opnieuw gemolken (=re-blocher). Van deze melk werd Reblochon gemaakt.

De Reblochon, afkomstig  uit de Haute-Savoie, wordt gemaakt van volle, rauwe koemelk. Na het melken wordt de melk in koperen ketels verwarmd tot ongeveer 33 °C en in zo'n drie kwartier gestremd. De wrongel wordt in stukjes ter grootte van een rijstkorrel gesneden en na uitlekken in met kaasdoek bedekte vormen gedaan. In de vormen wordt dankzij gewichten van 2,5 kg het vocht er uitgeperst. Nadat de kaas uit de vormen is gehaald, wordt de kaas gezouten in een pekelbad en 4 tot 5 dagen in de eerste rijpingskamer gelegd. De kazen rijpen bij een temperatuur van 16-18 °C. en worden eens per 2 dagen gewassen en gekeerd. Vervolgens volgt een tweede rijping van 2 à 3 weken in een kelder op 12 °C en op planken van lokaal gekapte dennen.

Het resultaat is een kaas met een zachte, ivoorkleurige massa en een saffraangele korst. Er bestaan helaas meerdere soorten (fabriekskaas, coöperatief). l'Amuse verkoopt alleen de rauwmelkse, boerenversie.
De smaak varieert van mild en nootachtig tot pikant. Het korstje eet men alleen als de kaas jong is.
Rauwmelks en niet oud, dus niet geschikt voor zwangere dames.