Pont l’Eveque

Print Friendly, PDF & Email

Pont l'Eveque

Pont-l'Évêque is een rauwmelkse koemelkkaas van het type roodflora of gewassenkorstkaas. De kaas is afkomstig uit de Calvadosstreek in Normandië, wordt daar al sinds de 12e eeuw gemaakt en dankt zijn naam aan de plaats Pont-l'Évêque, waar een grote regionale kaasmarkt was. Het waren, in die dagen, de Cisterciënzer monniken die deze kaas ontwikkelden. Er zijn nog maar weinig producenten waar deze kaas vandaan komt.Pont l'Eveque heeft sinds 1976 het AOC-keurmerk. Met ingang van 1 januari 2012 is dat AOC-keurmerk vervangen door het geelrode Europese AOC/AOP-keurmerk.

Na het wassen van de korst ontstaat de roodflora en wordt het geborsteld en gedroogd. Waarna er een rijpingsperiode is van 45 dagen. Volgens de Fransen eten wij, de Hollanders, deze kaas veel te jong. Naarmate het kaasje rijpt wordt het veel pikanter. De kaas is vierkant en beige/oranje van kleur. Door zijn sterke geur hoort deze kaas zeker in de top tien van sterkstgeurende Franse kaas thuis.

Is Pont-l'Évêque geschikt voor zwangere dames? Helaas!