Pecorino

Print Friendly, PDF & Email

Pecorino

De naam Pecorino komt van het Italiaanse woord pecora (=schaap).

De kaas wordt gemaakt van melk van de Sardo-schapen die in het wild in de bergen leven en antibioticavrij zijn. Doordat ze vrij door de heuvels lopen, krijgen ze niet alleen veel gras, maar ook veel soorten kruiden te eten. Zo ontstaat de lichtkruidige smaak van deze kaas. Het stremsel is afkomstig uit de lebmaag van de eigen lammeren.

Er zijn heel veel regionale varianten van Pecorino, De kaas is bovendien verkrijgbaar in verschillende vormen van rijpheid. Er zijn harde en vrij zoute kazen zoals de Pecorino Romano uit Sardinië en niet, zoals de naam doet vermoeden, uit Rome. De sterk zoute smaak ontstaat door de kaas tijdens de bereiding met zeewater te wassen. Ook zijn er een aantal minder harde en zelfs iets zoetige kazen zoals de 'Pecorino Lucano' en ook de Pecorino Sardo, die in veel variaties wordt geproduceerd en in die regio tot de populairste kazen wordt gerekend.

Andere variëteiten zijn: Pecorino Lucano en Pecorino Crotonese.

Is Pecorino geschikt voor zwangere dames? Dat is afhankelijk van de leeftijd (meer dan zestig dagen = JA!) en de melk, meestal ongepasteuriseerd (= NEE!) en ook wel gepasteuriseerd (=JA!). Vraag het dus even aan één van de medewerkers.