Parmigiano-Reggiano, San Pietro

Print Friendly, PDF & Email

Parmigiano-Reggiano, San Pietro

Deze Parmezaanse kaas wordt gemaakt door de coöperatieve kaasmakerij San Pietro (voluit: CASEIFICIO SOCIALE SAN PIETRO SOCIETA AGRICOLA COOPERATIVA)
in het kleine bergdorp Benedello du Pavullo in de provincie Modena. Deze kaasmakerij produceert, van rauwe melk die afkomstig is van vijf boerderijen in de omgeving, slechts zes kazen per dag.  Voor 1 kilo Parmezaan is ongeveer 16 liter melk nodig. Dus ongeveer 600 liter voor één kaas.

Alléén Parmezaan uit de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia (en uit delen van Bologna en Mantova) mag de naam dragen. Echte Parmezaan is te herkennen aan het zegel dat over de hele zijkant van de kaas gedrukt is: 'Parmigiano Reggiano'. De productie van de kaas wordt beheerd en gecontroleerd door het 'Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano'. Volgens de eisen van dit 'Consorzio' moet 50% van het voer uit de regio komen, het voer voor de melkkoeien van onze kaas komt voor 100% uit de omgeving.  Vanwege de unieke kwaliteit van het voer in de bergen, dat natuurlijk ook zijn effect op de kaas heeft, dragen onze kazen hun eigen D.O.P. di Montagna.  Toevoegingen aan de melk uit de streek zijn slechts stremsel, passie en de kunst van het kaasmaken. Meer is niet toegestaan.

Giorgio Cravero, affineur in Bra, heeft al lange tijd een relatie met de coöperatieve kaasmakerij San Pietro. In zijn kaaskathedraal rijpen ruim 5.000 'wielen' met een gemiddeld gewicht van tussen de 34 en 40 kilo. In de periode eind maart tot eind oktober rijpen de kazen bij een temperatuur tussen 16 en 18 graden. In de winter zakt de temperatuur tot rond de 4 graden. De luchtvochtigheid is altijd 70%. Elke twee weken worden de kazen gedraaid. Dit alles om een perfecte 'Parmigiano Reggiano' te garanderen.

De door l'Amuse geleverde Parmezanen zijn tussen de 24 en 28 maanden oud.

Is Parmigiano Reggiano geschikt voor consumptie door zwangere dames? JA!