Päölke

Print Friendly, PDF & Email

Päölke is een Liemers woord voor weidepaaltje. Zo'n weidepaaltje staat in het weiland bij kaasboerderij de Köning, waar Christine Wipfler eindverantwoordelijke is voor prachtige kaas creaties.

De steenuil jaagt vanaf dit paaltje, en dus mag het niet weg.

Rauwe koemelk wordt op deze boerderij verwerkt to ingenieuze witschimmelkaasjes, zoals Päölke. Dit is gemaakt van lactisch gestremde koemelk, wat wil zeggen, de melk wordt terug gekoeld en zuursel en stremsel worden toegevoegd. Nu duurt het 24 uur voor de melk zich tot een prachtige gelei heeft gevormd. Door op deze manier te stremmen, verkrijg je een lactisch zuivel, wat betekent een krijtachtig zuivel, wat we kennen van veel geitenkaasjes. Dat zorgt weer voor een enorme smaakbeleving, alle zintuigen gaan aan het werk bij het eten van dit kaasje. Prachtige zachte dons laag vormt de korst. De smaak is fris, yoghurt-achtig, licht gistig, met een dikke zweem van champignons. ( als in rauwe champignons.)

 

niet zwangerproof