Oudwijker Lazuli en Colosso

Print Friendly, PDF & Email

Oudwijkers zijn ambachtelijke kazen die naar Italiaans recept zijn ontstaan. Eens per maand gaan Rutger Pekelharing en zijn echtgenote Marieke van Eyndhoven naar Osmate in Noord-oost Italië. Daar maken zij, samen met Cesare Ribolzi, enkele andere types kaas. Hij wilde wat anders ontwikkelen dan dat wat men in Nederland kon vinden en is aan de slag gegaan met Italiaanse en Franse recepten.

Maar nu over de Lazulli:

Deze blauwaderkaas is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en, net als een aantal andere Oudwijkers, afkomstig uit Cothen, een boerendorp op ongeveer 20 km ten zuidoosten van Utrecht.
Rutger heeft het vak in Italië geleerd, vandaar dit ‘Gorgonzola-type’.
Het zijn prachtige kazen van ongeveer 12 kilo, die pas sinds mei 2017 in productie zijn.
Lazuli, genoemd naar de Lapis Lazuli, die prachtige blauwe edelsteen doet hier niet voor onder! Deze Oudwijker Lazulli heeft minimaal 90 dagen gerijpt.

Maar nu over de Colosso:

Dit is een dezelfde maat kaas maar dan gemaakt van buffelmelk en daar krijgt Colosso een compleet andere smaak van en de structuur is ook duidelijke anders.

 

Is deze kaas geschikt voor zwangere dames? Ja! Want ouder dan 60 dagen.