Ossau-Iraty

Print Friendly, PDF & Email

Ossau-Iraty

De Ossau-Iraty schapenkaas heeft sinds 1980 het AOC/AOP-keurmerk. In het keurmerk is het gebied waar de schapenmelk vandaan komt én het gebied waar de kaas gemaakt wordt, strikt omschreven.

Deze halfharde kaas komt uit Frans-Baskenland en het gebied rondom de stad Béarn. Het gebied beslaat het département Pyrénées-Atlantiques ten zuiden van de rivieren Ousse, Gave de Pau en Adour, en ook een klein gebiedje in het zuidwesten van het département Hautes-Pyrénées. De naam van deze schapenkaas is een samenstelling van de 'Pic du Midi d'Ossau' en de beukenbossen van Iraty.

De kaas, waarvan reeds in vroege Romeinse geschriften melding wordt gemaakt, wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk van schapen van de rassen Basco-Béarnaise en/of Manech. In de Pyreneeën lopen nog zo'n 2.000 kuddes met in totaal ruim 300.000 schapen die worden bewaakt door herders en hun honden.

De schapenmelk wordt verwarmd tot 30°C, de wrongel ontstaat na toevoeging van kalfsleb. De wrongel wordt gesneden en opnieuw verwarmd om de wei weg te laten lopen. De wrongel wordt in een vorm gedaan, geperst en afgegoten. Vervolgens wordt de kaas met grof zout gezouten. De rijping vindt plaats in een vochtige atmosfeer bij maximaal 12°C en gedurende minstens 3 maanden. Optimaal is 5-6 maanden.

De kaas is ivoorwit van binnen, en heeft een geel-oranje tot grijze korst.

Is Ossau-Iraty schapenkaas geschikt voor zwanger dames? JA!