Nero fumé

Print Friendly, PDF & Email

Nero fumé

Een rauwmelkse koeienkaas uit Veneto in noord Italië, gemaakt door Sergio Moro.
De boerderij is al sinds 1930 in het bezit van de familie Moro maar in die tijd werd de melk door de grootvader van Sergio gewoon verkocht. In 1980 besloot Sergio de oude tradities van het maken en rijpen van kaas uit deze regio weer nieuw leven in te blazen en aldus werd er voor het eerst kaas gemaakt in, zoals het genoemd werd, Latteria Moro.

Toen Betty en Martin in 2014 bij Sapori (= een Italiaans kaasevenement georganiseerd door Valsana SRI) een seminar van Dilmah thee en kaas gaven, raakte Sergio zo geïnspireerd dat hij op het idee kwam om kaas en thee bij de bereiding van een nieuwe kaas te combineren.

De kaas wordt 30 dagen bewaard in vaten Lapsang Souchong-thee. Wanneer ze daar uit komen, worden ze op cedarplanken naar de rokerij gebracht. Vervolgens worden de kazen gedurende 3 maanden onder vacuüm bewaard waardoor een licht-rokerige maar ook wat zoetige blauwaderkaas ontstond.

Is Nero Fumé geschikt voor zwangere dames? JA!