Mimolette

Print Friendly, PDF & Email

Mimolette of 'Boule de Lille'

Een oranjekleurige (door Anatto) kaas van gepasteuriseerde koemelk uit Nord-Pas-de-Calais in Frankrijk die tot twee jaar oud wordt en die vergelijkbaar is met de Nederlands Commissiekaas. Deze Commissie kaas is ooit door een fout ontstaan, waarbij teveel Caroteen aan de melk werd toegevoegd. De kaas werd zeer oranje en de Nederlander at het niet. Commissionairs werden erop gezet om het in het buitenland aan de man te brengen ( vandaar de naam Commissie kaas). Frankrijk adoreerde de kazen en wij bleven ze maken voor de export. Meestal gecoat met parafine, maar ook zeker met een natuurkorst. Dan is het smullen voor de kaasmijt, die typisch is voor Mimolette. Dit microscopisch kleine diertje snoept zich een weg door de korst, maakt die poreus en laat poeder achter. Deze poreuze korst creëert tijdens de rijping een bijzonder fijne smaak.  Nog altijd maakt Nederland het merendeel van alle Mimolettes, maar Frankrijk maakt het zelf ook.

mimolette-beautyshotDe korst eet men niet mee.

De smaak is licht zilt, nootachtig met tonen van karamel.

Zwangerproof