Messeklever

Print Friendly, PDF & Email

Messeklever

 

Een mislukte Edammer, gemaakt van volvette, gepasteuriseerde september melk. In september is de melk anders van samenstelling , enerzijds door de regenperiode, anderzijds door het vake maaien van het gras. Niet iedere boer kan goede kaas maken in deze maand. Bij een Edammerproducent in Middenbeemster mislukte dit ook ooit jammerlijk. De bol die het had moeten worden zakte in als een zachte vlaai. Om geen verlies te hebben verkocht de boer de kaas als een variant op de buitenlandse zachte kazen.

De toenmalige burgermeester vond de kaas zo geweldig dat de boer ging het bleef  produceren als seizoens specialiteit en verkocht aan de elite voor veel geld. Het is aan landbouwdeskundige Jan Uitentuis uit Middenbeemster te danken dat de kaas weer volop in de belangstelling staat. Op basis van literatuur uit de 19e eeuw, en dankzij zijn eigen onderzoek van 30 jaar geleden, heeft Jan de kaas uit de vergetelheid gekregen. De toenmalige naam Messehanger was inmiddels geclaimd door een boer uit de Flevopolder, en Jan herdoopte de kaas tot Messeklever.

niet zwangerproof