Maroilles

Print Friendly, PDF & Email

Maroilles

 

Maroilles is een gewassen korstkaas. ( regelmatig gewassen met gepekeld water). Door dit proces ontstaat de roodbacterie. ( er zijn er drie- Brevium, Linens en Coryne bacterie). Nu wordt Maroilles na het ontstaan van de roodflora, gedroogd en geborsteld. Dit omdat drogere roodflora kazen langer kunnen rijpen. Nu ontwikkelt de kaas op de korst haar zanderige structuur, wanneer je hier niet van houdt, adviseren we deze weg te snijden.

Maroilles fermier wordt gemaakt met  ongepasteuriseerde koemelk. De vierkante Maroilles, sinds 1950 al met een AOC-keurmerk, komt uit de  regio les Hauts de France, meer specifiek de Picardie, en dankt zijn naam aan de gelijknamige plaats, waar hij al sinds de 7e eeuw gemaakt wordt.  De Picardie is een gebied van landbouw, mijnbouw en harde werkers. Als die werkers thuiskomen hebben ze geen behoefte aan subtiele fratsen: kaas moet naar kaas smaken! Robuust!

Sinds 1996 heeft deze kaas een beschermde oorsprongsbenaming.

Kaas-met-wijncombinatie: 10 years old Tawny port van Taylor: een zachte, gerijpte Port die op 15 graden het best tot zijn recht komt. Een gewaagde combinatie. Puur stal en animaal. De Port lijkt steviger te worden!

Louis de Grenelle- Poirier- cremant de Saumur blanc

Verrukkelijke frisse combinatie die licht verteerbaar is. De vijfde smaak, umami ontstaat hier met de Maroilles, vlezig zelfs.

Kaas-met-theecombinatie. Groene thee met Jasmijn van Dilmah: Zet de thee met gefilterd water en op 80 graden om bitters in de thee te voorkomen. Serveer de thee in een wijnglas waarin alle aroma's goed los kunnen komen. Door de thee is mond warm; De kaas komt als het ware in een gespreid bedje! De combi heeft een smaak van bloemen en gedroogd fruit. Erg fijn!

Vetpercentage is 45+