Maroilles

Print Friendly, PDF & Email

Maroilles

Maroilles is, net als Epoisses, Münster, Langres en Carré du Vinage een gewassen korstkaas met een roodflora uit ongepasteuriseerde melk. De vierkante Maroilles, sinds 1950 al met een AOC-keurmerk, komt uit de 'nieuwe' regio les Hauts de France, meer specifiek de Picardie, en dankt zijn naam aan de gelijknamige plaats, waar hij al sinds de 7e eeuw gemaakt wordt.  De Picardie is een gebied van landbouw, mijnbouw en harde werkers. Als die werkers thuiskomen hebben ze geen behoefte aan subtiele fratsen: kaas moet naar kaas smaken! Robuust!

De melk komt van koeien die grazen van de weelderige groene begroeiing in deze streek mede waardoor de kaas zijn eigen smaak krijgt. De koeien moeten een Franse versie zijn van ons Friese zwartbont vee. Sinds 1996 heeft deze kaas ook nog eens een beschermde oorsprongsbenaming. Na het wassen worden de kaasjes te drogen gelegd waardoor de specifieke zanderige korst ontstaat.

Kaas-met-wijncombinatie: 10 years old Tawny port van Taylor: een zachte, gerijpte Port die op 15 graden het best tot zijn recht komt. Een gewaagde combinatie.Puur stal en animaal. De Port lijkt steviger te worden!

Kaas-met-theecombinatie. Groene thee met Jasmijn van Dilmah: Zet de thee met gefilterd water en op 80 graden om bitters in de thee te voorkomen. Serveer de thee in een wijnglas waarin alle aroma's goed los kunnen komen. Door de thee is mond warm; De kaas komt als het ware in een gespreid bedje! De combi heeft een smaak van bloemen en gedroogd fruit. Erg fijn!

Is Maroilles geschikt voor zwangere dames? NEEN!