Langres AOC

Print Friendly, PDF & Email

Langres AOC

De naam van deze gewassenkorstkaas komt al voor in de 18-eeuwse boeken van de dominicaner abdij van Langres. De kaas is verwant aan Époisses, Munster en Maroilles.

Deze Franse kaas is afkomstig uit de regio's Champagne-Ardennes en Bourgogne en wordt van zowel rauwe- als gepasteuriseerde koemelk gemaakt wordt.

De kaas mag vanwege het keurmerk alléén gemaakt worden van melk die uit de departementen Côte-d'Or, Haute Marne en Vogezen komt.

De Langres heeft een gladde, vochtige, wat kleverige korst, een romige, gladde kaasmassa, een sterke smaak én een penetrante geur. De kaas smaakt sterk, maar niet zo sterk als Epoisses. Doordat de kaas met annato gekleurd wordt, krijgt de korst zijn oranje kleur.

De kaas rijpt na het kaasmaken in vochtige kelders tussen minimaal 15 dagen en 21 dagen. Een langere rijping (tot wel 3 maanden) is ook mogelijk, maar het resultaat is een nog sterker smakende en naar stal geurende kaas. Omdat de kaas tijdens de rijping niet gekeerd wordt, ontstaat een ingezakte bovenkant, met opstaande randen: 'de fontaine'. Deze wordt door de Franse kenner gevuld met Marc de Bourgogne of Marc de Champagne, die er even in moet trekken voordat de kaas gegeten wordt. Bij Fromagerie l'Amuse wordt de kaas gevuld met ofwel Armagnac of Calvados.

Is Langres geschikt voor zwangere dames? NEEN!