Koytkaas

Print Friendly, PDF & Email

Koytkaas

Een heerlijke samenwerking tussen Fromagerie l’Amuse en Jopenbier. We wilden een in bier gerijpt kaasje ontwikkelen. En dat was nog niet zo makkelijk als we hadden gedacht! De hop in het bier zorgde bij elk kaasje voor ongewenste bitters en al snel bleek dat koeienkaas die bitters nog eens extra accentueerde. Dus werd het een geitenkaasje, dat wanneer lactisch gestremd, (een sneller proces van kaasmaken waarbij je van vloeibaar naar vaste stof gaat en je de structuur van koemelkkaas krijgt), van zichzelf een licht zoetje krijgt en dat de bitters beter dragen kon.

Maar de hop bleef in de weg zitten en dus was het niet naar onze wens. De oplossing werd Koytbier, een zwaar 8,5% gruitbier zonder hop. Dat was perfect voor dit kaasje! Welke kaas precies wordt gebruikt houden we lekker geheim! Maar het is een kaasje van rauwe melk die bij Fromagerie l'Amuse zonder korst binnenkomt en vervolgens een paar weken rijpt in één van onze rijpingscellen. Daarna wordt deze nog eens vijf weken te weken gelegd in een vat met Koytbier. De zoete en kruidige tonen zijn dan op hun mooist terug te vinden.

Ter info: Gruit is een middeleeuws kruidenmengsel waarin ritueel geplukte gagel heel bepalend is. Volgens de mythe kan gagel hallucinerend werken en om dit te vermijden dient gagel bij volle maan geplukt te worden door naakte heksen. Om voor de hand liggende en logische redenen wordt nooit medegedeeld waar en wanneer de gagel geplukt wordt!

Na de rijping en de weking worden de kaasjes nog even te drogen gelegd, en zijn dan klaar voor de verkoop. Tijdens bovengenoemde rijping en weking in de eigen cellen gaan onze dames overigens gewoon gekleed.

koytbier

Is Koytkaas geschikt voor zwangere dames? Ja! (alcohol zit er namelijk ook niet meer in).