Herve

Print Friendly, PDF & Email

Herve

Een oorspronkelijk Belgisch-Limburgse kaas die sinds de 15e eeuw gemaakt wordt in het land van Herve. (Herve lag tot 1795 in het hertogdom Limburg). Het vierkante kaasje heeft een indringende geur en wordt daarom ook wel Herfse of Limburgse stinkkaas genoemd. In Maastricht en omstreken wordt deze kaas 'Rommedou' genoemd. Een samenvoeging van het zuid-Limburgse 'roum' (= room)  het Franse 'doux' (= zoet).

De kaas heeft een vetpercentage van 35 - 45 %. Het heeft een scherpe en sterke smaak en kan daarom het best worden genuttigd in combinatie met donker brood als roggebrood met appelstroop en begeleid door een goed glas bier.

De jonge kaas wordt licht geperst en in vierkanten gesneden. Na kort drogen wordt de kaas ondergedompeld in een pekelbad, waarna een rijping van 8 tot 10 dagen aanvangt terwijl de kaas dagelijks wordt gekeerd en gewassen. Dit rijpingsproces is de belangrijkste fase omdat de typische sterke geur en smaak pas ontstaat door de roodflorabacteriën in de kelder van de kaasmakerij.

Vroeger werd de kaas ook in de Nederlandse provincie Limburg gemaakt, vandaar de naam Limburger. Tegenwoordig uitsluitend in België. Onze Herve wordt  gemaakt van rauwe melk op kaasmakerij Le Vieux Moulin, door de sympathieke Madeleine Hanssen.

 

Niet zwangerproof