Herve

Print Friendly, PDF & Email

Herve

Een oorspronkelijk Belgisch-Limburgse kaas die sinds de 15e eeuw gemaakt wordt in het land van Herve. (Herve lag tot 1795 in het hertogdom Limburg). Het vierkante kaasje heeft een indringende geur en wordt daarom ook wel Herfse of Limburgse stinkkaas genoemd. In Maastricht en omstreken wordt deze kaas 'Rommedou' genoemd. Een samenvoeging van het zuid-Limburgse 'roum' (= room)  het Franse 'doux' (= zoet).

De kaas heeft een vetpercentage van 35 - 45 %. Het heeft een scherpe en sterke smaak en kan daarom het best worden genuttigd in combinatie met donker brood als roggebrood met appelstroop en begeleid door een goed glas bier.

De jonge kaas wordt licht geperst en in vierkanten gesneden. Na kort drogen wordt de kaas ondergedompeld in een pekelbad, waarna een rijping van 8 tot 10 dagen aanvangt terwijl de kaas dagelijks wordt gekeerd en gewassen. Dit rijpingsproces is de belangrijkste fase omdat de typische sterke geur en smaak pas ontstaat door de roodflorabacteriën in de kelder van de kaasmakerij, die neerslaan op de kaasjes. Narijping vindt plaats bij kamertemperatuur, onder een glazen stolp en dat is geen overbodige maatregel!

Aan de Nederlandse kant van de grens is door de Warenwet de verplichting opgelegd om een kaasmakerij te betegelen; één van de redenen waarom de kaas in het zuidelijkste deel van Nederlands Limburg niet of nauwelijks wordt gemaakt.

Niet zwangerproof