Gruyère Alpage

Print Friendly, PDF & Email

Gruyère Alpage

Gruyère is een halfharde kaas van rundermelk, genoemd naar de Zwitserse stad Gruyères. De kaas heeft sinds 2001 het Zwitserse AOC keurmerk.

Voor een kaaswiel van 35 kg is ongeveer 400 liter verse, rauwe melk nodig. De koeien die de melk leveren, voeden zich zomer's met weidegras en eten in de winter hooi. Er mag geen additieven worden toegevoegd. Tijdens de rijpingstijd, die meerdere maanden duurt, worden de kaaswielen meermaals omgekeerd en met pekel gewassen.

Deze 'Alpage versie wordt in de zomerperiode gemaakt, wanneer de koeien hun kruidige weidegras in de Alpen boven de achthonderdmetergrens bij elkaar grazen. Dit is de ultieme bergkaas, die tot op een 2,5 jarige leeftijd genoten wordt. De smaak van de Gruyère Alpage is zoetig, pittig, nootachtig en heeft hints van kruiden en bloemen. De kaas geeft een lichtromig mondgevoel.

Is Gruyère Alpage geschikt voor zwangere dames? JA!