Gruyère Alpage

Print Friendly, PDF & Email

Gruyère Alpage

Gruyère is een harde kaas van koemelk, genoemd naar de Zwitserse stad Gruyères. De kaas heeft sinds 2001 het Zwitserse AOC keurmerk.

Voor een kaaswiel van 35 kg is ongeveer 400 liter verse, rauwe melk nodig. De koeien die de melk leveren, voeden zich zomers met weidegras en eten in de winter hooi. Er mag geen additieven worden toegevoegd. Tijdens de rijpingstijd, die meerdere maanden duurt, worden de kaaswielen meermaals omgekeerd en met pekel gewassen.

Deze 'Alpage' versie wordt in de zomerperiode gemaakt, wanneer de koeien hun kruidige weidegras in de Alpen boven de achthonderdmeter grens bij elkaar grazen. Dit is de ultieme bergkaas, die tot op een 2,5 jarige leeftijd genoten wordt. De smaak van de Gruyère Alpage is zoetig, pittig, kruidig en nootachtig en heeft een hint van bloemen. Over het algemeen hebben wij de Gruyère van Monsieur Le Bulle, maar er zijn zeker meer goede producenten.

Verrukkelijk met de Francesca rosé, een Kroatische bubbel!

Het vetpercentage zweeft tussen de 49 en 53 +

Zwangerproof