Groene Oorsprong

Print Friendly, PDF & Email

Groene Oorsprong

Sinds de jaren 90 is deze boer uit de omgeving van Uitgeest bezig om terug te gaan naar de oorsprong; zo natuurlijk mogelijk werken en alle kennis die de natuur hen biedt toe te passen. Zo gebruiken ze voor het vee geen antibiotica en geen gmo (genetisch gemodificeerd organisme) krachtvoeders. Ook gebruikt men op het land geen kunstmest. Het weiland bevat veel kruiden die gezond zijn voor het vee als; paardenbloem, koolzaad, ridderzuring, vossenstaart, hondsdraf, boterbloem, dotterbloem, pinksterbloem en ratelaar. De dieren zijn minimaal 7 maanden per jaar buiten.  Zo ontstaat een ambachtelijke kaas waar de boer met de melk van drie verschillende koeienrassen werkt:

  1. Friese Holsteiner; deze koe, die zowel in de zwart-, als roodbonte vorm voor komt, levert qua melk vooral veel volume op.
  2. Swiss Brown; een relatief kleine koe die zorgt voor een fluweelachtige structuur in de kaas en een lichtzoete smaak.
  3. Jersey-koeien; ook dit zijn kleine koeien die net als de Swiss Brown zo’n 12 tot 15 liter melk per dag opleveren. Jersey-koeien geven echter zeer volvette melk, die weer zorgt voor een prachtige boterige smaak

De koeien grazen uitsluitend op het eigen land, dat al 500 jaar landbouwgrond is en krijgen daarnaast dagelijks groente-afsnijdsels als bijvoeding. Zelf heeft de Groene Oorsprong (nog!) geen eigen kaasmakerij en de kaas wordt nu dus nog door kaasmakerij de Mèkkerstee geproduceerd. Wel is de boer bezig met zijn eigen kaasmakerij en wij kunnen niet wachten totdat dat gelukt is.

De kaas is te koop in de typen Jong, Belegen, Extra-Belegen en (in beperkte mate) in Oud.

De kaas wordt gemaakt uit gepasteuriseerde koemelk

Zwangerproof