Grana Padano DOC

Print Friendly, PDF & Email

Grana Padano DOC

Een harde Italiaanse kaas van melk van op grasweiden grazende koeien die heel langzaam rijpt; Er zijn voorbeelden van zes jaar oude kazen die nog steeds fruitig en zoet zijn.  De naam is afkomstig van Grana (korrels van de gemalen kaas) en Padano, (de Italiaanse naam voor de Povlakte)

Grana Padano lijkt veel op Parmezaanse kaas en daar wordt hij dan ook vaak mee verward. In tegenstelling tot Parmezaanse kaas, die alléén gemaakt mag worden volgens strenge regels en in een beperkt gebied rondom Parma, wordt Grana Padano in een groot deel van Noord-Italië, van de Po-vlakte tot in de Dolomieten, geproduceerd. De koeien mogen voor deze kaas wel gevoerd worden met kuilvoer, in tegenstelling tot bij de Parmigiano Reggiano. Grana Padano is heerlijk als dessertkaas of voor de garnering van salades.

Grana Padano is cilindrisch van vorm, met iets bolle of nagenoeg rechte zijden en platte boven - en onderkanten. De diameter varieert tussen 35-45 cm. en  de hoogte is 15-18 cm. Het gewicht ligt rond de 38 kg. De korst is dun en lichtgeel. Grana Padano wordt al sinds de 12e eeuw gemaakt. De productie en de kwaliteit worden gecontroleerd door het Consorzio per la Tutela del Formaggio Grana Padano. Grana Padano heeft sinds 1955 het Italiaanse DOC-keurmerk en bovendien sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming binnen de Europese Unie.

Grana Padano wordt verkocht in drie verschillende rijpingsstadia:

  • Grana Padano 9-16 mesi: een mooie textuur en nog romig, slechts licht korrelig.
  • Grana Padano Oltre 16 mesi: meer dan 16 maanden: korreliger textuur en meer uitgesproken van smaak.
  • Grana Padano Riserva Oltre 20 mesi:  meer dan 20 maanden: korrelig en brokkelig maar met een volle smaak.

Zwangerproof