Gjetost

Print Friendly, PDF & Email

Gjetost/ Geitost

Een 50+ geitenkaas, want Gjet = geit en Ost = kaas, uit het Gudbrandsdal, genoemd naar de rivier de GudbrandsdalslÄgen ten noorden van Oslo.

Van origine werd de laatste wei na de laatste kaasproductie in het najaar, bewaard in een vat. Het vuur eronder verwarmde het huis van de boeren familie. Knikkers onderin het vat voorkwamen dat de wei aanbrandde. In het voorjaar, wanneer de geiten weer naar buiten gingen, was de wei ingekookt tot een dikke bruine massa. De melksuikers (lactose) waren volledig gekarameliseerd.

Tegenwoordig gaat dit proces een stuk sneller, maar ziet de bruine kaas er nog altijd bijzonder uit. De structuur is fudge-achtig, de smaak die van salmiak en karamel.

Wanneer er een deel koe-room aan de wei wordt toegevoegd heet de kaas Brunost.

Onze komen van Pascale , Francaise in Bergen, Noorwegen. Zij geniet bescherming van slowfood door een presidium voor haar kaas. Prachtig wanneer geperst in haar houten kisten met print.

Verkrijgbaar van april tot de voorraad strekt in het vroege voorjaar.

Zwangerproof