Fourme d’Ambert

Print Friendly, PDF & Email

Fourme d'Ambert

Fourme is de 'verfransing' van het Occitaanse woord 'Forma', dat vorm betekent!

Vernoemd naar de stad Ambert, welke ook in een cilindervorm is gebouwd.

Fourme d'Ambert is een Franse, romige blauwaderkaas, afkomstig uit Saint-Just in het bergachtige gebied rond de Puy-de-Dôme en uit een paar kantons uit de departementen Loire en Cantal. Sinds 1976 heeft de Fourme d’Ambert een AOP-keurmerk.

De Fourme wordt gemaakt van koemelk, die tot 32 graden Celsius wordt verwarmd. Aan de melk worden stremsel , melkzuur-bacteriën en Penicillum Roqueforti toegevoegd.

Bijzonder is dat de wrongel voor deze kaas niet wordt geperst maar langzaam uitlekt in de cilinder vormige kokers. Dit zodat er kleine luchtbellen in de kaas ontstaan. Na het doorspiesen met roestvrijstalen pennen, ontwikkelt de blauwschimmel zich in die luchtbellen en daarna langzaam ook door de rest van de kaas. De kaas is er in gepasteuriseerde en ongepasteuriseerde versies.
De smaak is nootachtig met lichte hooi-tonen. Minimale rijping is 2 maanden.

Zwangerproof indien gepasteuriseerd