Fontina

Print Friendly, PDF & Email

Fontina

Deze halfharde strogele kaas komt uit het noord-westen van Italië :Aosta. Er zijn vallei en alpage varianten, met enorme smaakverschillen onderling.

De kaas wordt als dessertkaas geserveerd, maar ook gebruikt voor de beroemde Fonduta. Dit is een fondue waarvoor men de kaas in plakken minimaal 6 uur in de melk legt, dan au bain Marie verwarmd om ten slotte te binden met eierdooiers. Geschaafde witte truffel maakt het dan af!

De smaak varieert van  lichtzoete, nootachtige, tot stallerig en aromatisch met intense nasmaak. Soms heeft ze kleine ronde oogjes . Fabrieken produceren een goedkopere variant, welke niet voldoet aan de DOP eisen voor Fontina. Deze wordt verkocht onder de naam Fontal en lijkt er in de verste verte niet op.

Fontina moet gemaakt worden van ongepasteuriseerde koemelk. De kaas kan herkend worden door het stempel van de Matterhorn met inbegrip van de naam 'Fontina'.

niet zwangerproof