Epoisses Gaugry

Print Friendly, PDF & Email

Époisses Gaugry

Het beroemde zachte, 50+ roodflora-lepelkaasje uit de Bourgogne dat, volgens overlevering, al sinds de zestiende eeuw in de streek gemaakt wordt. De korst wordt ter conservering in drie weken dagelijks gewassen met een combinatie van pekelwater en Marc de Bourgogne. Dit ter bevordering van de ontwikkeling van de roodbacterie en ter conservering.

De familie Gaugry zijn al generaties lang kaasmakers, in het hart van de Bourgogne. De receptuur dateert uit de 16 e eeuw, van Cisterciënzer monniken. de melk moet afkomstig zijn van Simmental, Montbéliarde of Brune des Alpes.

Inmiddels is de familie Gaugry één van de laatst overgebleven kaasmakers die een rauwemelkse Epoisses op de wereldmarkt brengt. Gaugry kan dit omdat de melk lokaal afgenomen wordt. De kaasmakers zijn ook betrokken bij eventuele problematiek bij de boeren. Époisses is overigens lactisch gestremd. Dat zorgt ervoor dat wanneer het kaasje jong gegeten wordt, het nog een krijthartje heeft.

Niet zwangerproof,