Epoisses Berthaut

Print Friendly, PDF & Email

Époisses Berthaut

Het beroemde zachte, 50+ roodflora-lepelkaasje uit het plaatsje met dezelfde naam in de Bourgogne dat, volgens overlevering van de Cisterciënzer monniken, al sinds de zestiende eeuw in de streek gemaakt wordt. De korst wordt in ongeveer drie weken gewassen met een combinatie van pekelwater en Marc de Bourgogne om de roodbacterie te laten ontwikkelen. De Marc geeft niet echt zijn smaak af, maar dient meer ter conservering.

Er zijn twee bekende merken Époisses in ons assortiment: die van Berthaut en die van Gaugry. Berthaut pasteuriseert de melk, Gaugry is rauwemelks. Om de smaak van rauwemelkse Époisses te benaderen maakt Jean Berthaut de "selection cremier". Uitsluitend voor de kaasspeciaalzaak gemaakt een kaasje wat  langzamer wordt gerijpt en daardoor langer gewassen waardoor het een intensere smaak ontwikkelt, een tikje zoals vroeger de rauwemelkse.

Zwangerproof