Comté AOC/AOP

Print Friendly, PDF & Email

Comté AOC/AOP

Het rauwmelkse Franse broertje van de Zwitserse Gruyère uit de regio Franche-Comté dat al sinds 1958 een AOC-keurmerk heeft. De aanduiding 'Alpage' staat garant voor een kaas die gemaakt wordt van de zomermelk van koeien van de rassen Montbéliarde en Franse Simmentaler of een mengeling van beide soorten, die hoog in de bergen grazen. Eind mei, begin juni gaan de koeien de bergen tot een hoogte die varieert tussen 200 en 2500 meter. Dankzij de aldaar groeiende grassen, bloemen en kruiden geven de melk al een specifieke smaak.Dan volgt na de productie een korte rijping van drie weken op 18 graden, waardoor de propionzuurbacterie zijn werk gaat doen.Daarbij komen gassen vrij en zo ontstaat een zoetige nootachtige kaas met kleine oogjes. Op deze wijze geproduceerd is de kaas na 4 tot 5 maanden al op smaak.Bij onze Comté, van Petite geschiedt de rijping in grote een oud fort op een temperatuur van 11 graden. Dit is relatief laag, waardoor de kaas zich langzamer ontwikkelt, maar een veel mooier zuivel en verfijndere smaak krijgt

Comtékazen hebben een diameter van tussen de 55 en 75 centimeter, een gewicht van tussen de 32 en 45 kilo en er is ruim 450 liter melk nodig om één kaas te kunnen maken. Met een productie van 60.000 ton per jaar is het de meest geproduceerde AOC-kaas van Frankrijk.

We hebben

Elegance ( 15-18 mnd)

Réservation ( 18-24 mnd)

af en toe Symphonie ( 30 mnd)

 

 

Zwangerproof