Comté AOC/AOP

Print Friendly, PDF & Email

Comté AOC/AOP

Het rauwemelkse Franse broertje van de Zwitserse Gruyère komt uit de regio Franche-Comté de kaas heeft al sinds 1958 een AOC keurmerk. De koeienrassen Montbéliarde en Simmentaler of een kruising van beide soorten leveren de melk wanner ze op de bergen grazen.

Bij onze Comté van Marcel Petite geschiedt de rijping in een oud fort op een temperatuur van 11 graden. Dit is relatief laag waardoor de kaas zich langzamer ontwikkelt, maar een veel mooier zuivel en verfijndere smaak krijgt. Comté kazen hebben een diameter van tussen de 55 en 75 centimeter en  een gewicht van tussen de 32 en 45 kilo en er is ruim 450 liter melk nodig om één kaas te kunnen maken. Met een productie van 60.000 ton per jaar is het de meest geproduceerde AOC-kaas van Frankrijk.

 

Elegance (15-18 mnd)

Réservation (18-24 mnd)

Tijdens de feestdagen Symphonie (30 mnd)

 

 

Zwangerproof