Commissiekaas (oud)

Print Friendly, PDF & Email

Commissiekaas (oud)

Commissiekaas, ook wel Dutch mimolette genoemd is een halfharde tot harde kaas, bereid uit afgeroomde koemelk, dus 40+. Oranje tot oranjerood van kleur door de toeveoging van Anatto. Ze is bolvormig van vorm. In de meeste gevallen heeft de kaas gewoon de vorm van een traditionele Edammer maar een slag groter. De 3 tot 4,5 kilogram wegende commissiekaas is bereid uit gepasteuriseerde melk.  De kaas wordt gezouten door te pekelen. Commissiekaas wordt gecoat en voor de export ook wel van een rode paraffinelaag voorzien. Ooit werd bij de productie van grote edammerkazen , Middelbaar genaamd, uitgeschoten met de toevoeging van de kleurstof. Nederlanders lieten de oranje kaas links liggen. Er werden commisionairs opgezet om ze te verkopen, vandaar de naam Commissie kaas. Frankrijk omarmde de handel en dus bleven wij het produceren.

De Fransen kopen hem of maken hem zelf zonder coating of Parafine, om de kaas met een natuurlorst te laten rijpen. Kaasmijt eet dan de korst porreus, waardoor er een extra dimensie aan de smaak ontstaat.Dan heten ze Mimolette of Boule de Lille.

In Nederland is de kaas eigenlijk alleen bij bepaalde kaasspeciaalzaken te koop. In Frankrijk daarentegen ligt de Mimolette in elke supermarkt. Ook in België is hij op heel wat plaatsen verkrijgbaar.

Zwangerproof