Camembert au lait cru

Print Friendly, PDF & Email

Camembert au lait cru

Deze rauwemelkse witschimmel komt uit het plaatsje Camembert in Normandië.

Alleen de echte rauwemelkse Camembert heet "Camembert de Normandie", het woord Camembert alleen zegt dus niets en kan overal vandaan komen.

Het is aan Marie Harel (geboren Fontaine) te danken dat wij nu Camembert eten. statue-marie-harelZij perfectioneerde het recept van de reeds bestaande kaas uit deze regio met behulp en advies van ene abt Charles-Jean Bonvoust, die zich verscholen hield op het landgoed van Beaumoncel waar zij werkte in 1796-97. De abt zou afkomstig zijn uit de regio waar Brie gemaakt werd. . Feit is dat de kaasmakers een kaas wilden maken die kon concurreren met Brie en dat is aardig gelukt! Door de aanleg van spoorlijnen, kwam de handel met Parijs op gang: van 3 dagen met paard en wagen werd het 6 uur!

De penicillium Camberti, familie van penicillium Candidum wordt aan de melk toegevoegd. Als na de kaasbereiding de kazen na een dag uit de cilinders gehaald worden, wordt er  wat zout over gestrooid. Het zout zorgt dat de kaas een lichte indroog krijgt een en er korstvorming onstaat. Dan gaat de schimmel groeien daar waar zuurstof is.  Camembert wordt na rijping in de "haloir" op houten planken in papier gewikkeld en vervolgens in een houten doosje verpakt. De kaas moet dan nog twee tot drie weken doorrijpen.

De belangrijkste regels voor deze herkomstbenaming zijn:

  • Gemaakt van alléén verse, rauwe koemelk.
  • Minstens 45% vet van de droge stof.
  • Een gewicht van minstens 250 gram.
  • Het stremmen mag alleen gebeuren met dierlijk stremsel.
  • De melk dient te komen van het ras "rouge Normande".

combinatie: Mulassano Extra dry: Pas zeer recentelijk verkrijgbaar buiten Café Mulassano in Turijn. Hun recept is al meer dan 100 jaar oud De witte wijn wordt op smaak gebracht met de eigen essences die getrokken zijn uit verse kruiden. De kaas brengt de kruiden in de vermouth naar een hoger niveau; een warme combi.

niet zwangerproof