Caerphilly

Print Friendly, PDF & Email

Caerphilly

Caerphilly was altijd geliefd bij mijnwerkers in Wales, die de kaas meenamen naar hun werk in de mijnen waar ze het aten alsof het koek was. De kaas is relatief zilt en daardoor een ideaal middel om het zout, dat bij het zware werk in de mijnen verloren ging, aan te vullen. In de Tweede Wereldoorlog werd de productie stopgezet omdat alle melk werd gebruikt voor Cheddar.

Gedurende vele jaren werd deze 48+kaas, die dierlijk gestremd is, in Engeland gemaakt, maar er zijn nu ook weer boerderijen in Wales die Caerphilly produceren, waarvan twee rauwemelks. Caerphilly heeft de vorm van een schijf met een donzige grijze korst. Van binnen is hij roomwit, met een  kruimelige textuur.

De jonge boerenkaas is erg subtiel van smaak, met frisse yoghurt tonen,  later ontwikkelen zich aardse, zilte ondertonen.

De nieuwe boerenkazen zijn meestal rauwmelks. Ze worden van oudsher licht geperst en 24 uur in pekel gelegd. Tijdens de rijping ontstaat de grijze korst.