Cabrales

Print Friendly, PDF & Email

Cabrales 

Deze bijzondere blauwaderkaas is gemaakt uit een mix van gepasteuriseerde koeien-, schapen- en geitenmelk, komt uit Noord-Spanje ( Picos gebergte)en smaakt elk seizoen weer anders. De reden was dat wanneer bijvoorbeeld de schapen droog stonden vanwege het lammeren, was er toch nog geitenmelk en koemelk om kaas van te maken.

De blauwschimmel wordt niet aan de wrongel toegevoegd, maar heerst in de grotten waar de kazen liggen te rijpen. 4 tot 6 maanden in grotten van het Picosgebergte in Noord-West Spanje waar de kaas onder invloed staat van de zilte Atlantische wind die vanaf de Golf van Biskaje het land inwaait. Het laat zich raden dat de kaas behoorlijk pikant is. Ze wordt geconsumeerd tot 2 jaar oud, vaak geprakt met appelcider op een stukje brood als tapas-hapje.

De kaas wordt vaak verward met Valdéon, een lichtere variant, gemaakt van gepasteuriseerde melk, en gerijpt in plataanbladeren. Cabrales heeft haar eigen D.O.P. en is eigenlijk ook niet te vergelijken met de Valdéon.

Mijn omschrijving van de smaak is altijd;

Eerst verdooft het je mond, wanneer dan de lichte pijn wegtrekt, komt de smaak in laagjes binnen, aards, nootachtig.

Zwangerproof ( als ze er zin in hebben)