Brie aux truffes

Print Friendly, PDF & Email

Brie aux truffes

Deze kaas ontstaat  in de keuken van Fromagerie l'Amuse in IJmuiden, zodra de Brie de Meaux van ongepasteuriseerde koemelk uit Frankrijk rijp genoeg is. De kaas wordt met een speciaal mes overdwars doormidden gesneden, bedekt met een laag Mascarpone, wat grof zeezout en plakjes zomertruffel, waarna de eerder losgesneden bovenkant er weer delicaat bovenop teruggelegd wordt en belegd met plakjes van dezelfde truffel. In deze boerenbrie van  Dongé zit van zichzelf al een geur van truffel die nu extra geaccentueerd wordt De Brie aux truffes heeft een smaak die naast goddelijk, ook aards en pikant is.

Deze truffelkaas vraagt, nee schreeuwt, om wijnen met een hoog smaakgehalte en een stevig mondgevoel, waarin aardse tonen de boventoon voeren; dat kunnen zowel witte als rode zijn: Champagne Blanc de blancs, Condrieu en rijke, rijpe rode Bourgognes.

Een andere mooie combinatie is die met groene jasmijnthee van Dilmah. Serveer de thee dan in een wijnglas om alle aroma's goed te laten loskomen. Bovendien ziet het er veel feestelijker uit dan een groot theeglas!

Kaas-met-portcombinatie: 10 years old Tawny port van Taylor: een zachte, gerijpte Port die op 15 graden het best tot zijn recht komt. Drink en geniet gewoon omdat het kan!

Kaas-met-theecombinatie. Groene thee met Jasmijn van Dilmah: Zet de thee met gefilterd water en op 80 graden om bitters in de thee te voorkomen. Serveer de thee in een wijnglas waarin alle aroma's goed los kunnen komen. Door de thee is mond warm; De kaas komt als het ware in een gespreid bedje! Dit is een heerlijke combinatie en schoont bovendien de mond.

Niet zwangerproof!