Brandrood

Print Friendly, PDF & Email

Brandrood

Op de oorspronkelijk werkende kaasboerderij Brandrood, op Landgoed Kernhem in Ede, maken Karina en Arjan Schermer van de melk van het zeldzame Nederlandse Brandrode Rund een bijzondere, pure kaas. Een uniek ambachtelijk product van het type Gruyère; een harde kaas met een natuurlijk gewassen korst en een uitgesproken smaak. Zacht nootachtig met een stevige nasmaak. De melk van de Brandroden is uitermate geschikt om kaas van te maken, vanwege het hoge eiwitgehalte in de melk.

Twee keer per dag worden de koeien gemolken en iedere twee dagen wordt alle melk tot kaas verwerkt. De bereiding van de kaas begint in de bijzondere roodkoperen kaastobbe, en is een proces waarin de authenticiteit, de warmte en het rustieke karakter van de koeien tot uiting komt. Een hoog nagewarmde kaas, bereid met een speciaal zuursel en dankzij een lange, koele rijping ontstaat een kaas met een bijzondere smaak. De manier van kaasmaken maakt dat de Brandrood bij het type 'harde kaassoorten' hoort, zoals ook Gruyère, Beaufort, Comté en Emmental.

Tijdens de rijping bij 10 graden C. op vurenhouten planken wordt de kaas om de dag gekeerd en met zout water gewassen. Dit geeft, in combinatie met de roodflora een natuurlijke korst en extra smaak. De bereidingswijze is ambachtelijk, dus arbeidsintensief, maar geeft mede daardoor het zeer bijzondere karakter aan de kaas.

Na een rijpingstijd van minimaal 6 maanden in de rijpingsruimten worden de kazen aangeboden. Bij de winkels van Fromagerie l'Amuse verkopen wij Brandrood Rijk, een kaas van minstens 18 maanden oud!

Is Brandrood Rijk geschikt voor zwangere dames? JA!