Brandrood

Print Friendly, PDF & Email

Brandrood

Op de oorspronkelijk werkende kaasboerderij Brandrood, op Landgoed Kernhem in Ede, maken Karina en Arjan Schermer van de melk van het zeldzame Nederlandse Brandrood Rund een bijzondere, pure kaas. Een uniek ambachtelijk product van het type Gruyère; een harde kaas met een natuurlijk gewassen korst en een uitgesproken smaak. Zacht nootachtig met een stevige nasmaak. De melk van de Brandrood koeien is niet vaak gebruikt om kaas van te maken, ondanks het hoge eiwitgehalte in de melk. De koe is meer een vleeskoe, vanwege de lage opbrengsten ( 11 -14 liter per dag)

Twee keer per dag worden de koeien gemolken en iedere twee dagen wordt alle melk tot kaas verwerkt. De bereiding van de kaas begint in de bijzondere roodkoperen kaastobbe, aangeschaft in de Savoie. Een kaas met een  nagewarmd zuivel, dat wil zeggen dat de wanden van het koperen vat op open vuur verwarmd worden, waardoor de wrongel 54 graden wordt en zo meer lactose kwijt raakt.De manier van kaasmaken maakt dat de Brandrood bij het type 'harde kaassoorten' hoort, zoals ook Gruyère, Beaufort, Comté en Emmental. In Frankrijk noemt met dit ' pate cuite"

Tijdens de rijping bij 10 graden C. op vurenhouten planken wordt de kaas om de dag gekeerd en met zout water gewassen. Dit geeft, in combinatie met de roodflora een natuurlijke korst en extra smaak. De bereidingswijze is ambachtelijk, dus arbeidsintensief, maar geeft mede daardoor het zeer bijzondere karakter aan de kaas.

Na een rijpingstijd van minimaal 6 maanden in de rijpingsruimten worden de kazen aangeboden. Bij de winkels van Fromagerie l'Amuse verkopen wij Brandrood van minstens 18 maanden oud!

Zwangerproof