Bolle van Köning

Print Friendly, PDF & Email

Bolle van Köning

De naam Bolle verwijst naar de vorm van de kaas! Dat is duidelijk! Maar ook naar de hoogdrachtige koe Sjoukje, (zie foto) die zwaar en rond in de laatste weken van de dracht, alles belichaamde waar deze karaktervolle kaas voor staat. In de streek ten noorden van Zevenaar is het ook een bijnaam voor een stierkalf .

Bolle is een rauwmelks witschimmel-koeienkaasje van ongeveer 450 gram met een doorsnee van 15 cm. en een hoogte van 8 cm. die vanaf vier weken oud is.

Bolle wordt gemaakt van rauwe koemelk, zuursel, zout, stremsel, rijpingscultuur. De wrongel voor deze kaas wordt gemalen en met kaasdoek in een vorm geperst. Daarna volgt de witschimmelkorst. De smaak begint pittig en gaat dan over naar rond en vol, enigszins ziltig.

Is Bolle van Köning geschikt voor zwangere dames? NEEN!