Boeren Goudse Oplegkaas

Print Friendly, PDF & Email

Boeren Goudse Oplegkaas

Onze specifieke Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) komt van Magdalène en Nico Captein uit Zoeterwoude.

Boeren Goudse Oplegkaas is een unieke kaas, gemaakt op ambachtelijke wijze door kaasmakers die vaak generatieslang op de boerderij kaas maken. Uniek omdat deze rauwmelkse Boeren Goudse Oplegkaas van meer dan twintig kilo wel tot vier jaar kan rijpen. De tijd zorgt voor het ontstaan van een onvergelijkbare, volle en complexe smaak. Op slechts een paar boerderijen in het Groene Hart wordt deze kaas nog gemaakt. Bij de ontwikkeling spelen natuurlijke factoren als klimaat, de plaatselijke grondsoort en het daarop groeiende gras met kruiden een belangrijke rol. De gewassen voor de voeding van de roodbonte koeien telen zij ook allemaal op eigen grond. En zodra het kan, lopen de koeien heerlijk te grazen op de sappige weiden van de Grote Polder en dat proeft u!

Deze kaas is een echte boerenkaas, want hij wordt gemaakt van lichtverwarmde melk en wrongel. De verwerkingstemperatuur ligt onder de 40 graden Celsius, waardoor alle waardevolle elementen die voor smaak en diversiteit zorgen niet verloren gaan. Dit geeft een complexe en geheel eigen smaak die uniek is in de wereld. De kaas mag daarom het Europese label van de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) voeren alsook het KB label (Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten).

Slow Food Nederland werkt aan het behoud van de traditie van het boerenkaasmaken. Een eeuwenoud ambachtelijk product met een onvergetelijke smaak blijft zo bewaard voor ons en onze kinderen.

Is Boeren Goudse Oplegkaas geschikt voor zwangere dames? JA!