Boeren Goudse Oplegkaas

Print Friendly, PDF & Email

Boeren Goudse Oplegkaas

Onze specifieke Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) komt van Magdalène en Nico Captein uit Zoeterwoude.

Boeren Goudse Oplegkaas is een unieke kaas, gemaakt op ambachtelijke wijze door kaasmakers die vaak generatieslang op de boerderij kaas maken. Uniek omdat deze rauwmelkse Boeren Goudse Oplegkaas van meer dan twintig kilo wel tot drie jaar kan rijpen. De tijd zorgt voor het ontstaan van een onvergelijkbare, volle en complexe smaak. Op slechts twee boerderijen in het Groene Hart wordt deze kaas nog gemaakt. Bij de ontwikkeling spelen natuurlijke factoren als klimaat, de plaatselijke grondsoort en het daarop groeiende gras met kruiden een belangrijke rol. De kaas wordt alleen maar gemaakt wanneer de koeien buiten grazen, anders mag het geen Goudse Boeren Oplegkaas heten. Dit is beschermd door Slowfood met een presidium. Deze kaas is een rauwemelkse kaas, waarbij bij de productie gebruik gemaakt wordt van de houten vaten. Dit is eigenlijk heel traditioneel in Nederland, en geeft een complexe en geheel eigen smaak die uniek is in de wereld. De kaas mag daarom het Europese label van de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) voeren alsook het KB label (Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten).

Slow Food Nederland werkt aan het behoud van de traditie van het boerenkaasmaken. Een eeuwenoud ambachtelijk product met een onvergetelijke smaak blijft zo bewaard voor ons en onze kinderen.

Zwangerproof