Boeren Goudse Oplegkaas van Captein

Print Friendly, PDF & Email

Boeren Goudse Oplegkaas

BGO is een unieke kaas, gemaakt op ambachtelijke wijze.

Aan de rand van het Groene Hart in de Grote Polder rond Zoeterwoude ligt, in de landelijke Weipoort, de Kaasboerderij van de Magdalene Captein en haar familie. Op hun bedrijf wordt volgens oude tradities en op ambachtelijke wijze, reeds generaties lang boerenkaas gemaakt. Door de unieke bereiding heeft deze boerenkaas een eigen smaak.

In 2016 mochten zij weer een jaar lang het predicaat Cum-Laude-kaas voeren na een fantastische uitslag bij de Cum-Laude-Kaaskeuring!

Opleggen is de oude term voor affineren. De kazen worden traditioneel gemaakt van rauwe melk en gevormd in houten vaten met een inhoud van circa 22 kg en in een linnen doek. Boeren Goudse Oplegkaas wordt alleen in de zomer gemaakt van de avond,- en ochtendmelk van de eigen koeien. De koeien hebben ook dag en nacht buiten moeten grazen. De kazen worden minimaal  24 maanden opgelegd.

Slow Food Internationalheeft voor deze kaas een presidium  opgericht omdat ze dreigt te verdwijnen. De houten vaten zijn namelijk zeldzaam en de maat van de kaas is heel bijzonder. Deze kaas van bijna 20 kilo kan tot vier jaar rijpen.

Bij l'Amuse hebben we de Goudse Boeren Oplegkaas van de familie Captein uit Zoeterwoude.

Is Boeren Goudse Oplegkaas geschikt voor zwangere dames?JA!