Blue Stilton A.O.C.

Print Friendly, PDF & Email

Blue Stilton A.O.C.

The King of Cheeses genoemd en niet zonder reden!
Stilton wordt tegenwoordig gemaakt van gepasteuriseerde koemelk omdat de fabrieken die haar produceren dat vast hebben laten leggen in de A.O.P. De Penicillium Roqueforti wordt aan de melk toegevoegd, ontwikkelt zich pas als de kazen doorspiest worden. Bij Blue Stilton is dat later dan bij andere blauwaderkazen. Hierdoor ontwikkelt de kaas al een eigen smaak, voor de aders zich ontwikkelen. De Engelsen eten hem het liefst op 4 maanden rijping.
Hoewel in een fabriek geproduceerd, is deze kaas meer ambachtelijk bereid dan menige Nederlandse boerenkaas.
Voorheen werd plantaardig stremsel gebruikt, tegenwoordig weer dierlijk stremsel, dat de smaak ten goede komt.
De kaas van Colston Basett Dairy wordt pas tussen de 4 en de 6 weken doorspiest waarna de schimmel kan gaan groeien. Na een rijping van 9 tot 12 weken ontstaat een absoluut romige, nootachtige maar niet zoute blauwader. Stilton is vernoemd naar het reizigers plaatsje in Nottinghamshire waar de reizigers vooral voor de daar gemaakte kaas verbleven.

Zwangerproof