Bleu du Queyras

Print Friendly, PDF & Email

Bleu du Queyras

Bleu de Queyras (in de Zuid-Franse Alpen, nabij de Italiaanse grens) was vroeger ook een type Roquefort; ze kwamen beiden uit ongeveer dezelfde soort regio, werden beiden gemaakt van schapenmelk en rijpten ook in soortgelijke grotten. Er wordt hier en daar zelfs gemompeld dat deze kaas ooit 'Roquefort des Hautes Alpes' werd genoemd! In die tijd verzamelden de boeren hun melk in gebouwtjes in de bergen vanwaar de melk in één keer naar het dal werd gebracht om er blauwaderkaas te fabriceren. 

De schapen in de bergen van Queyras echter gaven erg weinig melk en het melkseizoen was in die regio slechts kort omdat de winters te lang duurden. Dus begonnen de boeren over te stappen op koemelk, gethermiseerde koemelk van de rassen Tarine en Abondance.

Het resultaat was een compleet andere kaas!

De structuur is boterachtig met een zachte, romige nasmaak. Hoewel de kaas een volle, sterke smaak heeft, is hij zeker niet te zout.

De wijn die u hierbij drinkt is bij voorkeur zoetig zoals een volle, zachte, laat geoogste witte likeurachtige wijn als een Pacherenc du Vic-Bilh uit de regio Madiran.

Zwangerproof