Bleu d’Auvergne AOP

Print Friendly, PDF & Email

Bleu d'Auvergne AOP

De Bleu d'Auvergne AOP is één van de 44 Franse kaassoorten die het roodgele Europese AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren. Sindsdien wordt zowel de productie van de kaas als de productie van de schimmel streng gecontroleerd.

De Bleu d'Auvergne AOP is een relatief jonge, nootachtige blauwaderkaas die is ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw. De kaas is afkomstig uit de Auvergne / Midi-Pyreneeën.

De kaas wordt gemaakt van zowel gepasteuriseerde als ongepasteuriseerde melk van koeien die ten zuiden van de Puy-de-Dôme  en in het noorden van de Cantal geweid worden.

Hier profiteren de koeien van het rijke, geurige groen op de hellingen van de oude vulkanen. De grond is rijk aan fosfor, magnesium en kalium waaraan de kaas de volle, aromatische smaak te danken heeft. De kaas is minder zout dan de Duitse en Deense broertjes.

In vroeger tijden werd het gedroogde, gemalen restant van roggebrood als entstof voor het kweken van de schimmels in de kaas gebruikt. De schimmel die men tegenwoordig gebruikt wordt is de penicillium roqueforti-stam en wordt speciaal voor het kaasmaken gekweekt.

Zwangerproof