Bethmale

Print Friendly, PDF & Email

Bethmale

Bethmale is een gemeente in het Franse departement Ariège en telt 96 inwoners, maar dat kunnen er ook een paar meer of minder zijn. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Saint-Girons. Met een oppervlakte van 32 km² betekent dat 3 inwoners per km². Er wonen meer koeien, geiten en schapen dan mensen!

Deze halfharde kaas van ongepasteuriseerde koeien-, geiten- of schapenmelk of zelfs van een mix van alle drie, is wellicht de meest bekende uit deze Pyreneeën. De kaas kent een lange geschiedenis, die terug gaat tot in de tijd van Lodewijk de zesde,die in zijn tijd bekend was als Louis le Gros!. Sinds lokale producenten halverwege de twintigste eeuw deze kaas weer zijn gaan produceren, is Bethmale populairder dan ooit. De kaas rijpt gedurende drie tot vier maanden in de vochtige grotten in de vallei van Bethmale waar het regelmatig geborsteld wordt. Het is een geweldige boerenkoeienkaas vol van kleine oogjes (=gaatjes) met een intense smaakbeleving met fruitige tonen en een smaak waarin nootachtigs is te vinden.

De geitenkaas uit Bethmale heeft een geborstelde en licht gewassen bruine korst een mooie textuur en kleine gaatjes. Mooi aards, bloemengeuren en een nootachtige rustieke ondertoon. De late herfstkazen die tijdens de wintermaanden op de planken verschijnen zijn beslist zoeter dankzij de drogere grassen en zaden die de geiten gegeten hebben.

Is Bethmale geschikt voor oudere dames? JA!