Bergens Blonde

Print Friendly, PDF & Email

Bergens Blonde

Een Hollandse witschimmel met een eigen karakter!

Landgoed Willibrordus' is een leer- en werkplek waar mensen met een psychiatrisch heden of verleden uit hun isolement komen door mee te doen. Door verantwoordelijk te zijn voor een goed product, verantwoordelijkheden te dragen en onderdeel te zijn van deze coöperatie participeren de medewerkers in de maatschappij. Hun doelstelling is het om met de hier gebruikte 'biologische" producten, mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een kans te geven op een betaalde baan. Alle producten van dit bedrijf op het landgoed Willibrordus in Heiloo worden bereid met 'biologisch dynamische melk van blaarkopkoeien. De melk wordt rechtstreeks van de boer gebracht, gepasteuriseerd en verwerkt tot onder andere deze witschimmelkaas.

Deze zachte witschimmel heeft ondanks de gepasteuriseerde melk een eigen smaak en karakter.De Penicilium Candidum, die ook op Brie en Camembert zit, geeft de kaas een geheel eigen smaak. In de winter staan de koeien op stal, wat maakt dat de kaas anders smaakt dan in de zomer als de koeien het gras en alle bloemen en kruiden in de wei voor het uitzoeken hebben. De smaak valt te omschrijven als licht aards met een zweem van paddenstoelen. Dankzij Jaqceline van den Burgh is de kaas tegenwoordig zeer constant en verloor het haar bittere tonen.

Zwangerproof